Header Ads

  • Semasa

    Lipstick Berkerak? Ni 5 Cara Yang Betul Untuk Elakkanya

    Lipstick Berkerak? Ni 5 Cara Yang Betul Untuk Elakkanya

    Lipstick Berkerak? Ni 5 Cara Yang Betul Untuk Elakkanya - Malunya kalau dah penat-penat make up cantik, bila terakhir sekali nak pakai lipstick jadi berkerak pula. Bibir yang merekah dan lipstick yang berkerak adalah satu kombinasi yang tak best. Kat mana silapnya eh? Mungkinkah kualiti lipstick tersebut, atau cara pemakaian lipstick yang salah?

    Lipstick Berkerak? Ni 5 Cara Yang Betul Untuk Elakkanya


    Cuba ikuti 5 cara ni untuk elakkan lisptick pada bibir jadi berkerak. 

    #1 Bersihkan kawasan bibir

    Ini adalah step yang paling penting. Bersihkan dulu bibir korang. Paling bagus guna berus gigi untuk berus bibir tu untuk buang kotoran dan kulit mati. 

    #2 Lembabkan bibir

    Kemudian sapu lah bibir dengan pelembab bibir

    #3 Guna primer atau bedak asas (optional)

    Kalau tak ada primer, boleh je gunakan bedak asas kat bibir tu. Tapi jangan lah tebal sangat. Betul, sapu bedak pada bibir :)

    #4 Jangan terlalu tebal

    Nak nampak bibir pakai lisptick, ramai yang sapu terlalu tebal. Silap tu. Yang paling penting seluruh bahagian bibir disapu rata.

    #5 Tambah lapisan baru

    Untuk elakkan bibir kering merekah dan lipstick jadi berkerak. Bila nak touch up, pastikan cuci dulu bahagian yang lama. Bila main touch up je, memang akan berkerak dan tak lawa! 

    Kredit: ERA fm

    No comments

    Post Top Ad

    Post Bottom Ad