Header Ads

 • Semasa

  SAPS Ibubapa 2018: Semak Keputusan Peperiksaan Online

  SAPS Ibubapa 2018: Semak Keputusan Peperiksaan Online - Ibu bapa atau penjaga kepada murid sekolah kini boleh menyemak keputusan ujian dan peperiksaan anak-anak secara online - Ujian 1, Peperiksaan Pertengahan Tahun, Ujian 2, Peperiksaan Akhir Tahun, serta peperiksaan percubaan UPSR, PT3 & SPM. Semakan boleh dibuat melalui laman web Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah (SAPS) NKRA. Sistem ini akan memaparkan slip keputusan serta markah peperiksaan pelajar.

  SAPS Ibubapa 2018: Semak Keputusan Peperiksaan Online

  SAPS menyediakan semakan bagi Darjah 1 hingga Darjah 6 untuk sekolah rendah. Manakala bagi sekolah menengah pula ia hanya menyediakan semakan bagi Tingkatan 1, 2, 3, 4 dan 5.
  Untuk memastikan keputusan peperiksaan telah dikemaskini semasa semakan dibuat, pastikan semakan dibuat setelah markah selesai diisi.

  Cara Menyemak Keputusan Peperiksaan Secara Online

  Sila ikuti langkah-langkah berikut:
  1. Klik pautan berikut untuk ke laman web SAPS Untuk Semakan Ibubapa:sapsnkra.moe.gov.my/ibubapa2/index.phpSAPS Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah
  2. Masukkan nombor kad pengenalan atau sijil lahir pelajar (tanpa dash "-" atau space).
  3. Pilih samada Sekolah Rendah atau Sekolah Menengah, dan pilih Tahun peperiksaan.
  4. Masukkan kod pengesahan (captcha) seperti tertera.
  5. Klik butang Semak, dan anda akan dibawa ke menu utama seperti paparan di bawah:SAPS Ibubapa menu utama
  6. Pilih jenis peperiksaan yang ingin disemak, samada Ujian, Peperiksaan Pertengahan Tahun, Peperiksaan Akhir Tahun, Peperiksaan Percubaan UPSR, PMR/PT3, SPM dan sebagainya.
  7. Kemudian klik butang Papar Slip Keputusan untuk menyemak keputusan terperinci ujian/peperiksaan yang dipilih seperti markah, gred, kedudukan dalam kelas/darjah/tingkatan, peratusan dan sebagainya.Klik Papar Markah Peperiksaan untuk menyemak analisa keputusan bagi semua ujian dan peperiksaan bagi tahun yang dipilih.

  No comments

  Post Top Ad

  Post Bottom Ad